Σχετικά με τη Valeryd

Η ιστορία της Valeryd ξεκίνησε το 1958 όταν ο επιχειρηματίας Sigge Adolfsson από το Vedum ρώτησε τους αδελφούς Bernt και Per-Owe Larsson από το Larv αν θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Ήθελε ένα ρυμουλκούμενο για να το συνδέσει στο αυτοκίνητό του. Θα έπρεπε να είναι ελαφρύ για να διευκολύνει την καθημερινότητά του, όταν ταξίδευε σε διάφορα αγροκτήματα για να επιδείξει τα προϊόντα του.

Εκείνη την εποχή, οι αδελφοί Larsson ήταν ιδιοκτήτες ενός γκαράζ και είχαν κάποια εμπειρία μετατροπής ρυμουλκούμενων φορτηγών σε ρυμουλκούμενα ελκυστήρων. Οι αδελφοί αποδέχτηκαν την πρόκληση του Sigge Adolfsson και σε ελάχιστο χρόνο το πρώτο ελαφρύ ρυμουλκούμενο χωρίς φρένα άφηνε το συνεργείο. Η ανάγκη για αυτόν τον τύπο ρυμουλκούμενου αποδείχθηκε μεγάλη και, λόγω της ζήτησης, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των αδελφών Larsson αυξήθηκαν τόσο πολύ ώστε να χρειαστεί να μεταφερθούν σε άλλο χώρο.

Επέλεξαν να μετακομίσουν στο Valeberg, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από το Larv κοντά στο Ryd. Στη συνέχεια, τα αδέλφια δημιούργησαν το όνομα της νέας εταιρείας από το όνομα της περιοχής, ValeRydssläp (ρυμουλκούμενα της ValeRyd). Μέσα σε λίγα χρόνια, η μαζική παραγωγή ρυμουλκούμενων ήταν γεγονός και η γκάμα επεκτάθηκε σε ρυμουλκούμενα για τη μεταφορά αυτοκινήτων, σκαφών και αλόγων. Το 1967, ο πρώτος μεταφορέας αλόγων με πλαίσιο Α κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο. Κατά τις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80, οι δραστηριότητες των αδελφών Larsson και της Valeryd αυξήθηκαν. Μέχρι το 1991, περισσότερα από 10.000 ρυμουλκούμενα είχαν εγκαταλείψει τη γραμμή παραγωγής της Valeryd και, το καλύτερο, πολλά από αυτά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται!

Ο Magnus Larsson, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του ομίλου Valeryd και είναι ο γιος του ιδρυτή Per-Owe Larsson, μεγάλωσε 200 μέτρα από το εργοστάσιο και λέει τι σημαίνει αυτό για τον ίδιο:
“Έχω πολλές αναμνήσεις από την κατασκευή, τη συγκόλληση, τη συναρμολόγηση και το φινίρισμα, κυρίως πράσινων ρυμουλκούμενων με ισχυρά, συγκολλημένα πλαίσια από χάλυβα και ξύλινα άκρα και δάπεδο. Ξεκίνησα να δουλεύω στην παραγωγή αρκετά νωρίς, όταν ήμουν 10 ετών, και η αμοιβή μου ήταν μία Κορώνα για κάθε ελαστικό που τοποθετούσα στη ζάντα και φούσκωνα. Χρησιμοποιώντας κανονικά εργαλεία χειρός, κατάφερα να τοποθετήσω 30 ελαστικά σε μία ώρα και να κερδίσω συνολικά 30 κορώνες. Έτσι, από νεαρή ηλικία, συνειδητοποίησα ότι η σκληρή δουλειά αποδίδει”

Κάθε γενιά μιας οικογενειακής επιχείρησης αφήνει τη σφραγίδα της στην επιχείρηση. Ο Magnus Larsson συνειδητοποίησε γρήγορα ότι υπάρχει μια τεράστια αγορά ανταλλακτικών για ελαφριά ρυμουλκούμενα. Για να καλύψει αυτήν τη ζήτηση, η Valeryd άρχισε να αναπτύσσει ένα σύστημα ιδεών.

Το 2018, η Valeryd θα γιορτάσει την 60ή της επέτειο.

Η Valeryd δραστηριοποιείται στις ακόλουθες χώρες και γλώσσες